Jeg elsker å reise!

april 21, 2012

For de som ikke skjønte det – overskriften er en smule overdrevet. Egentlig på grensen til løgn. Men jeg lyver jo ikke, og har lært at alt man sier som ikke er sant, kan kalles ironisk og/eller sarkastisk. Så dermed er den vel helst ironisk.

For all del, jeg liker å se nye ting. Jeg liker å bo på hoteller, og å se på fine hus og kunstverk, og å spise god mat, og å kjøpe ting for en brøkdel av hva de hadde kostet i Norge. Og jeg elsker å treffe folk fra andre land som skryter av hvor flink jeg er til å snakke engelsk. 😉 Men, jeg hater å reise. Å sitte på fly er kanskje noe av det kjedeligste jeg vet om. Det samme gjelder for ferjer. Og buss. Og tog. Den eneste reisemåten jeg ikke syns er helt tragisk er å kjøre bil, så lenge jeg selv får sitte bak rattet. Om noen andre kjører går det alltid for sakte/ for fort/ for svingete/ for urytmisk.. i det hele tatt… Og, om vedkommende faktisk viser seg å være en fantastisk sjåfør (les: like god som meg), er det igjen rett og slett kjedelig å sitte på. Flyreiser kan være spennende om det er masse turbulens, men da blir alle andre i flyet alltid så hvite i fjeset, og flyvertinnene blir så stressa.. Ferjer, buss og tog er det desverre ingen formildende faktorer for. Bruker dem, selvfølgelig. Men ikke engang verdens beste spilleliste på iPod’en kan redde slike fra å være drepende kjedelige. Og ikke kan man sove heller, man ender alltid opp med å snorke, eller sikle på den som sitter på nabosetet. Så det er egentlig det beste for alle parter at man holder seg våken, uansett hvor kjedelig det måtte være.

Det er mange mennesker som drar på cruise. De må rett og slett ha oppdaget noe ved det å kjøre båt som jeg ikke har fått øynene opp for enda. Nå skal det sies at jeg ikke har vært på så veldig mange cruise i mitt liv, og at jeg har en tendens til å bli sjøsyk. Men, jeg har tatt ferje til Danmark, til Polen og til Kiel. Ingen av dem frister noe særlig til gjentagelse. Én faktor kan selvfølgelig være at jeg bor såpass nærme Sverige at å dra til Danmark for å kjøpe billig godis, sprit og kjøtt (eller hva det nå er man drar til Danmark for å kjøpe) bare blir en dyr omvei. En annen er at jeg nok kanskje ikke er i helt riktig aldersklasse, så klientellet på Kiel-ferja og jeg nok ikke hadde helt de samme interessene… Men det er jo mange som drar på ukeslange cruise til fjerne land. Det skjønner ikke jeg.. Å være innesperret med de samme menneskene, med en begrenset mengde aktiviteter,  og med spesielle områder man kan gå på for å «lufte» seg, og bo på et lite rom med eget bad… Vel… Det finnes flere ord for akkurat det der enn cruise… Med litt godvilje kan man kanskje si at Krekar er på «cruise» akkurat nå. Om man ser bort ifra det lille faktum at det stedet han befinner seg ikke beveger nevneverdig på seg når det blåser. Neida, de er sikkert fine de cruisene. De har jo solsenger og svømmebasseng på toppen, og fine restauranter og sikkert casinoer og kinoer og lekerom og treningsrom og basketballbaner. Det har de iallefall på tv.

En annen grunn til at jeg syns det er slitsomt å reise er all planleggingen. Når man bor i et ganske usentralt hjørne av Europa, må det litt innsats til for å komme seg dit man vil. Hesten min skal på øyekontroll i mai, og har dermed begynt å undersøke flymulighetene herfra til Oslo. Fant tilslutt tre muligheter. Alle kostet mer enn 4000 NOK tur-retur. For å være hjemme 3 dager. Eller – to reisedager og en dag til å kjøre hesten til veterinærhøgskolen. Fint med student-lommebok… Nesten billigere å sykle. Men det tar nok kanskje litt lengre tid.. Selv om jeg sykler skikkelig fort. Egentlig ønsker jeg meg eget helikopter. Men det går jo også ganske dårlig overens med lommeboka. Om noen der ute har veldig lyst til å kjøpe et helikopter eller privatfly til meg, er det helt greit, altså… Jeg tar imot! Du kan tilogmed få en klem til takk!

Et annet argument til at jeg burde få helikopter er alle dyrene mine. Nå er det jo ikke såååå mange jeg skal drasse med meg fram og tilbake sammenlignet med hva det var før. Men å få med seg en hund og en katt på fly fra Kosice til Oslo er neimen ikke lett! En ting er alt det medisinske som skal være i orden – veterinærsjekker og vaksiner og ormekurer. Men de har iallefall en god grunn for å måtte gjennomføres. De er ikke veldig vanskelige å få fikset heller. Men å få booket plass til hele gjengen – det er faktisk en dags arbeid alene! Det er mange ting i den prosessen jeg ikke skjønner, og som irriterer meg ganske grønn.. For eksempel: for å booke en reise med dyr, man bestille per telefon. For det første er det ikke gratis å sitte en evighet i telefonkø når man ringer fra utlandet. For det andre er det ikke alle som har enkle navn som «Anne Olsen» eller «Mari Hansen» osv. Jeg har et klønete fornavn og enda mer klønete etternavn, og det blir aldri riktig på første forsøk, uansett hvor mye jeg staver og styrer. Ikke engang med å bruke det internasjonale fly-alfabetet (du vet: alfa-bravo-charlie-delta osv). Det hjelper heller ikke nevneverdig at de som har telefontjeneste i Norwegian ikke er norske. Jeg er absolutt for innvandring, ikke misforstå.. Og de som kommer flyttende skal få jobber på lik linje med oss som var heldige nok til å bli født i Norge. Men i akkurat den jobben hadde det kanskje vært bedre å ha folk som snakker flytende norsk..? Eller iallefall noe tilnærmet flytende. Sånn at jeg skjønner hva de sier når jeg snakker med dem. Og sånn at de skjønner hva jeg sier når jeg bestiller. Kanskje jeg skal prøve på engelsk neste gang, mulig det går bedre…  En annen ting ved dette å skulle booke plass til dyr, som jeg bare ikke blir klok på er: man må alltid vente til dagen etter med å få bekreftet om de får være med. Hvorfor det? Det er bare plass til 4 dyr (dette er også en begrensning jeg ikke skjønner, men jaja), det må da være mulig å se om det er ledige plasser eller ikke.. Skjønner heller ikke hvorfor Norwegain har den teite regelen om at dyr ikke får sitte i kabinen. De fleste andre flyselskaper tillater at Pip (katten) får sitte på fanget mitt på turen. Hun oppførte seg faktisk så eksemplarisk forrige gang vi var ute og fløy, at folk kom bort og ville ta bilder av henne. De hadde aldri sett en katt så avslappet og tilfreds på reise før. På mellomlandingen fikk hun komme ut av buret (med sele på, selvfølgelig), og etter å ha utforsket et par minutter slang hun seg ned på sofaen vi satt på og slappet av. Katten sin det, tenker jeg. Men den får ikke dere gleden av, Norwegian!

Nå spør du kanskje – hvorfor velger hun ikke bare et annet flyselskap, om Norwegian er så håpløse? – Fordi andre selskaper koster omtrent 5 ganger så mye… Så da påberoper jeg meg retten til å sutre over kombinasjonen dårlig råd og dumme flyselskaper.

Så igjen – om noen har et helikopter til overs, helst rosa?  Det mottas med takk!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s